Gerlee Plastikkirurgi - Experter på bröstförstoringar och bröstkirurgi

Hur går det till inför en bröstförstoring?

För många kvinnor går självsäkerhet och livskvalitet hand i hand med ett bra utseende. Tusentals kvinnor har uppnått denna självsäkerhet och tillfredsställelse genom att välja att genomgå en bröstförstoring. Efter ingreppet har många kvinnor märkt en skillnad i hur de ser på sig själva och sina kroppar.

 

Ingreppet utförs för att öka storleken och förbättra proportionen på brösten. För många kvinnor förutsätter ett själsligt välbefinnande att man är nöjd med sin kropp. Även fast det inte är alla kvinnor som känner behov av en bröstförstoring så har detta ingrepp resulterat i en stor personlig tillfredsställelse för miljoner med kvinnor. Bröstförstoring kan övervägas av en kvinna för personliga skäl såsom:

 

• Förstoring av hennes bröst för att skapa en mer proportionerlig kropp.
• Återskapa och förstora bröst som har förlorat sin form p.g.a. amning.
• Skapa en balans mellan bröst som skiljer sig i storlek eller form.

 

Dina skäl är väldigt personliga och dina val rörande bröstförstoring skall göras av dig och din läkare baserat på dina personliga behov, önskningar och förväntningar. Idag finns det många valmöjligheter för kvinnor som finner att bröstförstoring är det rätta för dem.

 

Först och främst är det väldigt viktigt att man genomgår en konsultation. En konsultation är ett förutsättningslöst möte med läkare och/eller sjuksköterska där dina förutsättningar, önskemål och funderingar kan ventileras. Man går även igenom risker samt vilka komplikationer som kan uppstå. En konsultation kan antingen göras på plats hos kliniken eller genom en så kallad telemetrisk konsultation där man använder sig av internet och telefoni för att gå igenom dina individuella förutsättningar inför en eventuell operation.

 

Vad som lämpar dig bäst bestämmer du tillsammans med kliniken. Oftast är det fördelaktigt att genomföra den faktiska konsultationen en bit innan operation så man hinner tänka igenom sitt beslut och kan stå fast vid det. Telemetriska konsultationer passar i de fall där patienten bestämt sig för att göra operationen, är fullt informerad kring processen och i regel bor långt ifrån kliniken.

 

Vad är viktigt att tänka på?

Konsultationen är rolig och spännande på många sätt o vis! Att prova implantat och få en tydligare bild kring hur brösten kan tänkas se ut efter operationen är en viktig del av processen. Det finns dock risker och komplikationer som även tas upp och är viktiga att känna till. Under konsultationen så tas de vanligaste riskerna upp: Blödning, infektion samt kapselbildning. Trots att detta är de vanligaste komplikationerna är ingen av dessa väldigt vanlig.

 

Den absolut vanligaste komplikationen oavsett vilken klinik patienten väljer är kapselbildning. Detta innebär att ärrvävnad växer kring implantatet och detta gör bröstet hårt, deformerat och kan i vissa fall göra ont. Risken för att få detta är ungefär 3-5% (tre till fem av hundra) och risken för att få en allvarlig infektion är så pass låg som 0.1-0.2% (en till två av tusen).

 

Blödning uppstår i regel utifall patienten ätit blodförtunnande läkemedel såsom Aspirin, Treo eller Omega 3. Det är därför viktigt att man meddelar sin läkare kring vilka läkemedel man äter och att man inte äter blodförtunnande läkemedel tre veckor innan operation. En blödning är inte livshotande men gör ont och kan försämra läkningsprocessen. Det finns även andra komplikationer som man ska bli informerad om och detta bör ske både muntligt och skriftligt.

 

Implantat eller eget fett?

 

En bröstförstoring kan göras antingen med implantat eller med eget fett. Implantat som används idag har alltid ett silikonhölje men kan antingen innehålla silikongelé (även kallat geléhallon) eller koksalt. I princip ingen använder koksalt implantat längre då det inte finns någon uppenbar fördel med dessa implantaten. Koksaltimplantat läker långsamt ut vätska vilket gör brösten mindre med tiden och detta är inte något som sker med silikonimplantat. Man använde förr koksalts implantat då man inte kunde tillverka silikon i geléform men detta problemet är nu löst och i princip alla kliniker har gått över till mer moderna implantat.

 

Ett implantat placeras under bröstets vävnad,det kan placeras antingen framför bröstsmuskeln (subglandulärt) eller bakom bröstmuskeln (submuskulärt). Var denna placering sker beslutas av din specialist och beror på just dina fysiska förutsättningar för operationen.

Vad händer på operationsdagen? Och tiden efter min operation?

Du skriver in dig i receptionen på kallad tid. Vissa patienter går upp direkt till operationsavdelningen när de har skrivit in sig. Andra får sitta ner i vår lounge för väntetid. I loungen spelas musik, finns tidningar och mediacenter för den som vill använda internet eller se på film medan de väntar. Har du en anhörig med dig är de välkomna att vänta med dig fram tills du ska gå till operationsavdelningen.

Uppe på operationsavdelningen blir du mottagen av sköterska. Du träffar specialisten som ritar på dig och ni pratar igenom operationen igen, samt att du får ta smärtstillande inför operationen. Efter lite väntetid som du kan fördriva med att läsa en bra bok, bläddra i en tidning eller spela spel på en av klinikens mediacenter är det dags att följa med vår operationssköterska in i operationssalen.

Lättare narkos sätts in via en kanyl i armvecket eller i handen. Operationen utförs i regel under narkos. Doktorn markerar var implantaten skall sitta. Hela operationen tar cirka 60 minuter. Vila är A och O för dig som nyopererad och du är alltså kvar tills personalen och du själv ser att du är redo.

De första dygnen kan smärtorna vara påtagliga och du får med dig smärtstillande hem för att stå emot smärtan.
Vi använder i de flesta fall självupplösande tråd och då behöver inte stygnen tas bort. Du får räkna med att vara sjukskriven en till tre veckor, från ditt arbete och om du vill kan vi bistå med sjukintyg. Avstå från kraftig fysisk aktivitet i ca 8-12 veckor efter ingreppet, speciellt den fysiska aktivitet som påfrestar bröstmuskulaturen, såsom styrketräning.

En slutbedömning av operationens resultat görs för första gången av din kirurg efter 6-12 månader. Det är först då man kan se det slutgiltiga resultatet. Svullnaden är högst individuell och sitter i olika länge efter operation och resultatet kan inte bedömas korrekt innan denna försvunnit. Brösten hänger till sig något och mjuknar och får sin form efter ca 6 månader, men det kan även dröja längre än så.

Om oss!